joi, 5 februarie 2015

Smochinele sunt bogate in antioxidanti

Smochinul produce fructe de forma conica, mici, delicioase si suculente, care sunt clasificate dupa varietati si anotimpuri: smochine albe, smochine regina, smochine negre si de primavara. In functie de specie, fructele pot avea culoarea: neagra, rosie, galbena, mov, verde si maro. Smochina are un miros dulceag, o aroma delicata si patrunzatoare. Fructul se topeste in gura si lasa o senzatie de prospetime.

Smochinul are in compozitia chimica numeroase substante benefice: 84% apa, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloza, acizi, pectina, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastaza (enzima analoga sucului pancreatic), amilaza, proteoza, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie, potrivit evz.ro.

Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizeaza o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g!

Smochinele sunt utile in curele de slabit datorita continutului de acizi grasi omega 3 si omega 6 care accelereaza mobilizarea grasimilor din tesutul adipos, fiind totodata foarte sarace in calorii, glucide si lipide, in ciuda gustului delicios pe care il au.

Cea mai utilizata proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativa. Preparate in mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipatia.

Prin continutul ridicat de calciu si fosfor, de doua ori mai mult decat laptele, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind util copiilor aflati in perioada de crestere precum si tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu in sange). Sase smochine contin la fel de mult calciu ca o jumatate de ceasca de lapte degresat.

Fructele consumate ca atare (crude sau uscate), infuzia din fructe, fructe fierte in lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt recomandate in tratarea urmatoarelor afectiuni: tulburari circulatorii si renale, amigdalita, angina, astenie fizica si psihica, bronsite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipatii cronice, dureri, gastrita, guturai prelungit, inflamatii pulmonare si ale gatului, insomnii, iritatii gastrointestinale, nefrite, pneumonii, raceala, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite si viermi intestinali. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice. Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.

Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate in polifenoli si flavonoide. Acesti compusi sunt antioxidanti, care previn problemele provocate de radicalii liberi. Ele sunt bogate in fibre alimentare, care protejeaza si impotriva cancerului de colon si de san. Smochinele sunt o sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. Fructele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

Virtutile smochinelor sunt multe si se datoreaza prezentei vitaminelor si a acizilor grasi esentiali.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu