Smochinul produce fructe de forma conica, mici, delicioase si suculente, care sunt clasificate dupa varietati si anotimpuri: smochine albe,
smochine regina, smochine negre si de primavara. In functie de specie,
fructele pot avea culoarea: neagra, rosie, galbena, mov, verde si maro.
Smochina are un miros dulceag, o aroma delicata si patrunzatoare.
Fructul se topeste in gura si lasa o senzatie de prospetime.
Smochinul are in compozitia chimica numeroase substante benefice:
84% apa, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloza, acizi,
pectina, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastaza (enzima analoga
sucului pancreatic), amilaza, proteoza, enzime, minerale (fier, fosfor,
sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele contin beta-caroten,
flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie, potrivit
evz.ro.
Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude iar cele uscate
se pot consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate.
Smochinele proaspete furnizeaza o energie de 43 kcal/100g, iar cele
uscate 213 kcal/100g!
Smochinele sunt utile in curele de slabit datorita continutului de
acizi grasi omega 3 si omega 6 care accelereaza mobilizarea grasimilor
din tesutul adipos, fiind totodata foarte sarace in calorii, glucide si
lipide, in ciuda gustului delicios pe care il au.
Cea mai utilizata proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a
fost cea laxativa. Preparate in mai multe feluri, smochinele pot
combate eficient constipatia.
Prin continutul ridicat de calciu si fosfor, de doua ori mai mult
decat laptele, consumul de smochine poate preveni osteoporoza, fiind
util copiilor aflati in perioada de crestere precum si tuturor
persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu in sange). Sase
smochine contin la fel de mult calciu ca o jumatate de ceasca de lapte
degresat.
Fructele consumate ca atare (crude sau uscate), infuzia din fructe,
fructe fierte in lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt
recomandate in tratarea urmatoarelor afectiuni: tulburari circulatorii
si renale, amigdalita, angina, astenie fizica si psihica, bronsite
cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipatii
cronice, dureri, gastrita, guturai prelungit, inflamatii pulmonare si
ale gatului, insomnii, iritatii gastrointestinale, nefrite, pneumonii,
raceala, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite si viermi
intestinali. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice.
Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la
inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.
Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la
reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate in polifenoli si
flavonoide. Acesti compusi sunt antioxidanti, care previn problemele
provocate de radicalii liberi. Ele sunt bogate in fibre alimentare, care
protejeaza si impotriva cancerului de colon si de san. Smochinele sunt o
sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. Fructele contin
pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de
colesterol.
Virtutile smochinelor sunt multe si se datoreaza prezentei vitaminelor si a acizilor grasi esentiali.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu